Блоги

23 Марта 2020
Громадян України, які прибувають з інфікованих коронавірусом країн не відправляють на карантин
Тисячі українців, які останніми днями прилетіли в Україну з Італії та Польщі, не відправляють на обов’язковий 14-денний карантин. Це свідчить про високий ризик поширення коронавірусу в Україні та неготовність держави ефективно протистояти пандемії

Напередодні карантину за кордоном на постійній основі перебували близько 5 мільйонів українців – так званих «заробітчан». Звертаю увагу на той факт, що за останні дві доби в Україну повернулися тисячі співвітчизників, і жоден з них не був поміщений на обов’язковий двотижневий карантин. Водночас, ніхто не може дати гарантію, що серед них відсутні інфіковані коронавірусом особи.

Крім того, зазначу, що в Україні відсутня система, яка б відслідковувала пересування громадян і, в разі появи симптомів захворювання, оперативно могла б їх ізолювати та зупинити поширення епідемії

17 березня, до міжнародного аеропорту «Бориспіль» прибули 38 рейсів з-за кордону з українськими громадянами. За даними Міністерства закордонних справ, станом на 10.00 19 березня, в Україну спеціальними авіарейсами з-за кордону повернулися понад 16 тисяч громадян. Найбільша кількість українців прибула з Єгипту – 14 475 осіб.

Ці люди фактично не проходили перевірку – їм поміряли температуру і відпустили за умови проходження режиму самоізоляції. Тобто, контроль за проникненням вірусу в Україну, фактично відсутній. 

Наприклад, в Ізраїлі, якщо людина прилітає з уражених коронавірусом країн, в неї, по-перше, беруть підписку про те, що вона ознайомлена з умовами проходження самоізоляції, а по-друге – ставиться на контроль банківська картка та SIM-картка. Якщо людина ухиляється від маршруту чи порушує режим самоізоляції, її спочатку попереджають про це повідомленням, а при повторному порушенні, настає кримінальна відповідальність.  

В Україні, на жаль, відсутня система, яка б дозволяла відслідковувати подальше перебування людей, які повернулися з країн Європи. Більшість нині підтверджених випадків інфікування коронавірусом – це українці, які повернулися з Польщі та Італії. Країн, уражених смертоносною інфекцією.

20 березня п'ять українських спеціальних потягів вивезли українців із Польщі в Україну. Потяги вирушили  із Перемишля, зупинилися у Львові. Як повідомляє  Радіо Свобода, людям лише поміряли температуру, але не ізолювали. Більше того, евакуйованих із зараженої коронавірусом Польщі можна було зустріти у центрі Львова, де вони гуляли і пили каву. 

Нагадаю, 16 лютого депутати Шклівської селищної ради (Львівська область) ухвалили рішення, яким не дозволили заселити в непрофільний санаторно-курортний лікувальний центр “Шкло” осіб, які мали прибути в Україну з Китаю.

З огляду на цю ситуацію,  не розумію, навіщо взагалі влада відправляла на карантин десятки людей, евакуйованих наприкінці лютого з китайського міста Ухань. 

Чому нинішні тисячі українців не були поміщені на карантин, як це зробили з людьми, яких повернули з Уханя? В чому різниця між українцями, які повернулися з Італії та з Китаю? Навіщо тоді взагалі був потрібен «цирк» у Нових Санжарах із використанням важкої бронетехніки і примусовим карантином на два тижні? Хто стояв за сценарієм і для чого владі та правоохоронній системі була потрібна ця ситуація? Чому українське суспільство так само бурхливо не відреагувало на прибуття літака з Італії, а людей з Китаю три доби возили країною, не знаючи, куди їх помістити на карантин? 

Усі ці факти викликають великий сумнів щодо готовності України до зовнішніх викликів – боротьби з глобальною пандемією коронавірусу. 

P.S. 

В Луганській області керівництво обласної військово-цивільної адміністрації ( голова Луганської ОВЦА-Гайдай С.) визначило заклад для обсервації людей, які контактували з хворими на коронавірус. Ним став санаторій-профілакторій «Привілля». Він може розмістити одночасно 70 людей, але нині там немає ані тепла, ані світла, ані води.

!-- discarded //-->

Новые досье

Parimatch („Parimatch“ LLP)

Parimatch (ООО "Париматч")

Кацуба Александр

Denys Horbunenko

Горбуненко Денис Владимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Евгеньевич

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Азовец Кирилл Беркаль (Кирт): Войну с Россией мы никогда не закончим, если не одержим в ней победу