Блоги

26 Березня 2024
Чому Philip Morris і далі спонсорує путінську армію?
У квітні 2024-го Philip Morris, один із потужних світових гравців на тютюновому ринку, обіцяє відкрити в Україні нову фабрику

Ця компанія, яка нині тримає понад 25% російську ринку і є одним із найбільших платників податків РФ, інвестує у нові виробничі потужності на Львівщині $ 30 млн. 

Тобто з одного боку Philip Morris через відрахування податків до російського бюджету спонсорує армію путіна. А з іншого — зводить фабрику в країні, яку ця ж сама армія намагається стерти з лиця землі. 

Ще два роки тому Philip Morris оголосив про намір піти з російського ринку. Однак цього не сталося. Зайве говорити про причини. Чи то відсутність покупця, чи то драконівська політика російської влади до іноземних інвесторів. Для нас фактом є те, що американська компанія успішно розвиває свій бізнес у країні-терористці. Сукупний обсяг інвестицій Philip Morris International в російську федерацію перевищив $ 2 млрд.

Згідно з даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris, виручка компанії у перший рік повномасштабного вторгнення рф в Україну зросла на 8% до 140,3 млрд рублів, а чистий прибуток до 48,2 млрд рублів, що на 45% більше, ніж у 2021 році. Відповідно, податку на прибуток до бюджету агресора було сплачено на суму понад 136 млн доларів США. 

Подальша робота Philip Morris у росії це – маркер для багатьох іноземних інвесторів. Компанія спонсорує російських терористів. Жодних наслідків для неї поки що немає. 

Так, у серпні 2023-го українське НАЗК внесло Philip Morris до переліку спонсорів міжнародного тероризму. Що означає автоматичне попадання компанії до бази даних World-Check - найбільшої у світі бази для перевірки контрагентів щодо зв’язків з терористичними організаціями, шахрайством тощо.

Ще більш дивно, коли Україна, маркуючи Philip Morris спонсором міжнародного тероризму, водночас не забороняє цій компанії працювати на своєму ринку. І це ганебно. Бо ми не повинні толерувати роботу в нашій країні таких компаній як Philip Morris, PepsiCo (7UP, Mirinda, Sandora) etc, які продовжують працювати на росії й спонсорують путінський тероризм.

Теги

Philip Morris

Нові досьє

Ігнатенко Олександр

Argentem Creek Partners

Argentem Creek Partners

Руденко Евгений

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich