Блоги

10 Серпня 2019
Коломойський шукає колишнього Зеленського
Мільярдер Ігор Коломойський, який раніше уникав надмірної уваги з боку журналістів, після перемоги на президентських виборах в Україні Володимира Зеленського дав кілька розлогих інтерв'ю.

У тому числі й російському виданню "РБК". У них український олігарх розмірковує про майбутнє країни, коментує кадрові призначення й натякає на свої близькі стосунки з новим президентом. Така медійна активність Коломойського може свідчити або про його бажання нагадати Зеленському про себе, або ж про його справді виняткову роль у нинішній політичній архітектурі України.

Коломойський - "батько" Зеленського-політика

Під час нещодавньої президентської кампанії опоненти Володимира Зеленського називали його не інакше як "маріонеткою Коломойського". Мовляв, олігарх, посварившись з Петром Порошенком, вирішив над останнім познущатись - виставив на вибори коміка, а той взяв і переміг. Повний інформаційний супровід Зеленського медіагрупою "1+1", яка належить Ігорю Валерійовичу, тільки посилював віру в те, що саме він "породив" шостого президента України. Більше того, сам олігарх цього не спростовував і таким чином підігрівав інтерес до своєї можливої всесильності.

Так, Коломойський без перебільшень створив Зеленського-політика. Впродовж останніх одинадцяти років саме завдяки телеканалу "1+1" "Квартал 95" і його керівник - нинішній президент України - стали найбільш упізнаваними й успішними в країні артистами. Звичайно, навряд чи в далекому 2008 році Коломойський передбачав, що через десять років українці, втомившись від політиків, своїм президентом оберуть актора-коміка. Але те, що популярність, яка ставала дедалі більшою, можна буде конвертувати у щось інше, схоже, знали обидві сторони.

Чи виправдані твердження про Зеленського як про маріонетку Коломойського, на чому свого часу робив акцент Порошенко? Напевно це політична гіпербола, пов'язана з тим, що Зеленський - новачок у політиці. Досі Україна не знала президента, котрий без досвіду в сфері держуправління взявся б керувати країною. Звідси й теза про маріонетковість та неспроможність Зеленського як президента. А якщо є маріонетка, то, значить, існує й особа, котра примушує її рухатися. Логіка абсолютно зрозуміла. Як і прив'язка до неї Ігоря Коломойського.

"Беня" всемогутній: олігарху подобаються розмови про його впливовість

Сам олігарх, котрого в політичній тусовці називають "Беня", не приховує свого задоволення тим, що його вважають мало не тіньовим президентом України. В інтерв'ю, опублікованому цього тижня "РБК", коментуючи перемогу Зеленського, олігарх сказав: "Я кайфую!" А чому йому й не кайфувати? Судіть самі: колишнього бізнес-партнера Коломойського обрали президентом, особистий адвокат очолив офіс президента, керівника "Кварталу 95" поставили на чолі СБУ, частина депутатів Ради від "Слуги народу" у тій чи іншій мірі афільовані з Ігорем Валерійовичем. Задавалось б, життя вдалося.

Але Зеленський - не Путін, а Коломойський - не Березовський. Аналогії в цьому разі можуть бути тільки схематичні. Якби все було так просто й лінійно, мабуть, Ігор Валерійович не давав би чергового інтерв'ю. Він хоче бути всесильним, а не здаватися. Він хоче брати участь в ухваленні головних кадрових рішень у країні. Він дає зрозуміти іншим олігархам, що доступ до Зеленського - тільки через нього.

Для людини, котра реально має владу в Україні, така поведінка виглядає доволі дивною. Адже не лише гроші, але й вплив любить тишу. Але Коломойський - типовий представник 1990-х. І за поведінкою, і за мисленням, і за діями. Для нього брелок з написом "Зеленський", який він крутить на пальці, це символ могутності й всесильності. Він працює на публіку. Але доволі часте спілкування зі ЗМІ демонструватиме невпевненість Коломойського в новій політичній реальності, котра постає в Україні.

Коли Зеленський позбудеться Коломойського?

Ігор Коломойський, напевно, мріє про те, щоб його стосунки з Володимиром Зеленським залишалися на тому самому рівні, що й до президентства: веселе спілкування через WhatsApp (про що олігарх розповів в інтерв'ю "РБК"), легке поплескування по плечу, ну й певна довіра один до одного з усіма наслідками для бізнесу Ігоря Валерійовича, що з цього витікають. Але тягар влади, який Зеленський взяв на себе, вимагає від нього жорстких і непопулярних рішень. Також і відносно олігархів.

Нова українська економіка, про яку говорив Володимир Олександрович ще під час передвиборної кампанії, повинна визначити нові правила гри. Згідно з ними існуватиме ринок (а не монополія), на якому нема преференцій у представників тієї чи іншої фінансово-політичної групи. В тому числі - й у Коломойського. Розуміє це й Ігор Валерійович. Можливо, тому він і намагається розставити всі точки над "і" в стосунках з нинішнім президентом України. Точніше, він намагається апелювати до колишнього Зеленського.

Варто очікувати, що конфлікт Коломойського та Зеленського неминучий. Що до цього призведе - розслідування ФБР щодо олігарха з приводу можливого відмивання в США 470 мільйонів доларів чи все ж економічна ситуація в країні й апетити Ігоря Валерійовича - не так важливо. Як кажуть, свій не свій, а в горох не лізь. Токсичність Коломойського заважатиме Зеленському. Тим  більше в ситуації, коли колишній комік нарешті відчує себе справжнім президентом, а не кіношним Голобородьком.

Deutsche Welle

Нові досьє

Ігнатенко Олександр

Argentem Creek Partners

Argentem Creek Partners

Руденко Евгений

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich