Блоги

23 Листопада 2017
Заколот в "ЛНР" - підйом з переворотом
Хунта "ЛНР" у паніці: лідера псевдореспубліки Ігоря Плотницького ледь не позбавив посади "глава МВС" Ігор Корнет. Гра м'язами одного і паніка іншого продемонстрували всю абсурдність ситуації: змовники, які виступили проти української держави, тепер готові воювати один проти одного. На кону - контроль за фінансовими потоками "ЛНР", вплив на самопроголошену республіку та "агреман" на дії від Кремля. Боротьба точиться, без перебільшення, не на життя, а на смерть.

Корнет проти "гусара"

У Луганську вже давно назрівав конфлікт між Ігорем Плотницькми та Ігорем Корнетом. Глава "республіки" і "міністр МВС" ревниво ставилися одне до одного, кожен з них претендував на роль господаря "ЛНР". Перший, чий підпис стоїть під мінськими угодами і з ким тиждень тому телефоном розмовляв Володимир Путін, щиро вважає, що першість за ним. Другий - неодноразово звинувачуваний у спробі "віджати" чуже рухоме та нерухоме майно, почував себе в "ЛНР" якщо не першою, то, принаймні, другою людиною.

Словесні дуелі Плотницького і Корнета тривали півроку і тепер завершилися публічним виселенням "міністра" із вкраденого ним будинку і рішенням "суду" про відсторонення його від посади. Глава "ЛНР" особисто був присунім під час винесення речей Корнета з "віждатого" ним ще в 2014 році будинку. "Міністр", звісно ж, не зміг стерпіти такий удар поплічника. І звинуватив Плотницького в убивстві екс-"прем'єра" Геннадія Циплакова, якому в вересні 2016 року інкримінували підготовку перевороту, та ще в багатьох інших гріхах. Та й що можна було очікувати від людей, які внаслідок зговору проти України отримали контроль в "ЛНР"?

21 листопада в Луганську було зафіксовано пересування людей на бронетехніці та в повному екіпіруванні. Вони блокували адміністративні будівлі. Зрозуміти в тій метушні, хто був "чужим", а хто "своїм", важко. Але всі ці маневри дозволили Ігорю Плотницькому заявити про спробу перевороту. Що в історії "ЛНР" звучить, як анекдот. Люди, які захопили владу в Луганську в результаті змови проти української держави, апелюють до якихось "законів" цієї фейкової республіки. Хоча очевидно: їхні заяви спрямовані лише одному адресату - Володимиру Путіну.

Керований переворот

Заява Плотницького про спробу перевороту, а потім інформація українського керівництва про передислокацію Росією через кордон військової техніки до Луганська змусили Москву відхреститися від подій в "ЛНР". Мовляв, те, що відбувається там - внутрішня справа самопроголошеної республіки. Ну які ще внутрішні справи можуть бути в "ЛНР"? Скільки б Кремль не робив вигляд, що чвари Плотницького і Корнета - їхня особиста справа, очевидно, що це не так. І за першим, і за другим є кому "приглянути" в Луганську.

Заяви про переворот в "ЛНР" стали ще одним приводом для заходу на територію України колони військової техніки з боку Росії. У зв'язку з цим Петро Порошенко був вимушений скликати Воєнний кабінет. У Києві переконані: у Москві скористалися ситуацією для того, щоб перекинути нові сили в окупований Донбас. Спроба перевороту могла стати банальним інсценування Кремля для нарощення військової присутності на Донбасі. Адже для "кураторів" із Росії вирішити конфлікт можна було б одним вистрілом - у Корнета чи Плотницького.

Кожен із псевдолідерів псевдореспубліки сподівається на допомогу Путіна. Але останньому ця конкуренція явно імпонує. Ватажки терористів у Луганську готові "порішити" одне одного в боротьбі за владу, і це боротьба та єдність, так би мовити, протилежностей, яка дозволяє Кремлю розділяти і володарювати.

Навіщо Москві "переворот" в "ЛНР"?

Події в "ЛНР" відбуваються на тлі переговорів щодо Донбасу між спецпредставником США Куртом Волкером і помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Попереду - розгляд у Радбезі ООН питання про миротворчу місію в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) і голосування у Верховній Раді за закон про реінтеграцію Донбасу. Для Москви принципово важливо створювати додаткові "аргументи" для того, щоб переконати Україну прийняти саме російський план урегулювання ситуації на Донбасі. Чи міг "переворот" в "ЛНР" стати одним із способів підштовхнути Україну до прийняття плану Кремля? Цілком. Мовляв, навіть Володимир Путін, який ще тиждень тому обговорював по телефону з Ігорем Плотницьким план обміну військовополоненими з Україною, уже не в змозі повпливати на настрої у Луганську. І лише миротворці ООН, серед яких будуть і росіяни, у змозі щось змінити. А в ОРДЛО стабілізується ситуація, якщо Україна погодиться на амністію бойовиків і проведення місцевих виборів ще до виведення з території іноземних військових формувань.

Одним словом, якщо хтось один в "ЛНР" організовує переворот, а інший, який має владу, мирно споглядає з Кремля за цим процесом, значить, ця змова - не що інше, як частина якогось великого плану. І це - далеко не конспірологія. Це - реальність гібридної війни, яку проти України зараз веде Росія.

Deutsche Welle

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу