Блоги

08 Жовтня 2018
Кремль не поспішає відміняти вибори в “ЛНР” і “ДНР” і готує нові сценарії
Останні події в так званих "ЛНР" і "ДНР" - логічний ланцюжок, вибудований Кремлем для того, щоб максимально залякати Захід проведенням незаконних виборів в ОРДЛО.

Нагадаю, в серпні в російських ЗМІ з’являються повідомлення про скасування виборів на окупованих територіях Донбасу.

Утім, скасування так званих виборів у ОРДЛО – це була не забаганка окупаційної влади. Це був елемент гри російських кураторів. Росія тоді хотіла показати, що вона начебто дотримується мінських угод. Мовляв, тепер і Україна повинна також виконувати ці домовленості.

Створювалася дипломатична виделка. Україну ставили перед вибором: або реалізація політичної частини "Мінська-2" і пролонгація закону про особливий статус, або Москва звинуватить Київ у небажанні продовжувати так званий діалог.

Потім російські спецслужби організовують вбивство Захарченка, в чому, зрозуміло, звинувачують Україну. 

Далі в "ДНР" відбувається швидка зачистка людей Захарченка і в.о "ДНР" стає Пушилін. Одночасно з цим робиться заява, що вибори "керівництва республік" відбудуться 11 листопада. 

Паралельно з цим відбуваються процеси юридичної легалізації кандидатур Пушиліна в "ДНР" і Пасічника в "ЛНР", які попередньо затверджені Кремлем. 

В інтерв'ю Федеральному агентству новин керівник "союзу добровольців Донбасу" Олександр Бородай заявляє про те, що т.в.о. "глави ДНР" Денис Пушилін є креатурою Москви.
"Давайте казати відверто: Пушилін - це кандидат, який підтриманий Росією. В силу займаної ним посади він був навіть не "одним з донбаських політиків", а єдиним, хто дуже щільно взаємодіяв з Москвою",- зауважує він.

Примітно, що на запитання журналіста, чому саме Пушилін, якщо у нього не дуже високий рейтинг в "ДНР", Бородай зауважив, що "накази керівництва не обговорюються".

Наразі в "ЛНР" залишилося чотири так званих кандидата на посаду "глави республіки". Ті, хто мав би якісь шанси, зняті з виборів. Схожа ситуація в "ДНР". Тому сюрпризів на так званих виборах, у разі їх проведення, не буде. 

Після ухвалення закону про особливий статус, Росія може відмінити вибори в фейкових республіках. Росія наразі відпрацьовує механізм скасування цих виборів.

Власне, цим і пояснюються останні події в Донецьку. Маю на увазі підрив на з'їзді так званої компартії "ДНР", вибух на ринку в Торезі, проведення так званої "антитерористичної операції" в Новоазовську, "викрадення" дружини Губарєва. 

Таким чином Росія і так звані самопроголошені республіки створюють відповідну атмосферу, щоб заявити наступне: проведення виборів не на часі у зв’язку з підвищеним терористичним рівнем. Відповідно, буде прийняте рішення про автоматичне продовження повноважень Пушиліна та Пасічника у якості тимчасово виконуючих обов’язків голів "ДНР" та "ЛНР"

Так, наприклад, Олексій Чеснаков, директор Центру політичної кон'юнктури, якого вважають людиною наближеною до Суркова, заявив, що "вибори" в "республіках" можуть відбутися лише у тому випадку, якщо Україна не буде продовжувати дію закону про особливий статус. 

В свою чергу Олександр Бородай стверджує, що ніяких умов для проведення "виборів" в ОРДО наразі немає. Більше того - він періодично вживає слова "якщо вони все ж відбудуться".

Скасуванням або перенесенням виборів Росія уникне критики з боку Заходу щодо порушення Мінських домовленостей. Вже прозвучали різкі заяви, що вибори в "ДНР" і "ЛНР" – порушення Мінських угод, і Москва має вплинути на лідерів самопроголошених республік. 

Проведення так званих "позачергових виборів" в ОРДЛО порушує зобов'язання РФ як сторони Мінських угод і ставить під загрозу весь Мінський процес. У разі проведення таких "виборів" їхні результати не матимуть жодних правових наслідків і не будуть визнані ані Україною, ані світом. 

Водночас можливий варіант - Росія відпрацьовує абхазький сценарій. Залишає в рукаві джокера – одностороннє визнання так званих республік. 

Наразі можна констатувати, що Верховна Рада ухвалила закон про особливий статус Донбасу. При цьому відміняти вибори Кремль не поспішає. 

Вочевидь, Путін і Сурков чекають закінчення президентських і парламентських виборів, які за словами кремлівських політтехнологів мають перерости "у черговий Майдан, зі зміною влади і повною деструкцією України аж до її розпаду".

Теги

Донбас

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу