Новини

22 Грудня 2017
"Нафтогаз" виграв арбітраж проти Газпрому щодо поставок газу
Фото: informator.news

Фото: informator.news

"Нафтогаз" виграв Стокгольмський арбітраж

Державна компанія "Нафтогаз України" заявила, що виграла Стокгольмський арбітраж проти "Газпрому" за контрактом щодо поставок газу по всіх спірних питаннях.

Про це повідомили в компанії після отримання в п'ятницю остаточного рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, арбітраж повністю відхилив вимоги "Газпрому" за матеріальним становищем "бери або плати" на $ 56 млрд в 2012-2017 роках. Відзначається, що ця частина спору була найбільшою за грошовими вимогами сторін.

Крім того, "Нафтогаз" домігся скорочення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж в 10 разів відповідно до своїх потреб в імпорті. Додамо, що з урахуванням того, що перша редакція контракту передбачала річний обсяг покупки НАКом 52 млрд куб. м газу, в рішенні арбітражу цей поріг знижено до 5 млрд куб. м газу.

Стокгольмський арбітраж також знизив ціну газу для Нафтогазу в другому кварталі 2014 року на 27,4%.

Нафтогаз також вимагає від Газпрому до $16 млрд в арбітражі по транзитному контракту і очікує рішення 28 лютого 2018 року.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" і "Газпром" в червні 2014 року ініціювали арбітраж щодо перегляду та виконання контракту на купівлю-продаж природного газу, а 31 травня 2017 року одержали окреме рішення трибуналу.

Зокрема, Стокгольмський трибунал повністю відхилив вимогу "Газпрому" про стягнення з НАК засобів на підставі положенні "бери або плати" і визнав це положення недійсним з дати укладення контракту.

Крім того, повністю була скасована заборона на реекспорт Україною газу.

Арбітраж також визнав вимогу "Нафтогазу" про перегляд контрактної ціни з урахуванням ринкових умов, зобов'язавши сторони шляхом переговорів визначити формулу ціни на газ, яка повинна застосовуватися до поставок, починаючи з 27 квітня 2014 року, а також обсяг газу, який постачатиметься. За даними НАК, формула ціни буде кардинально переглянута, вона повинна залежати не від цін на нафтопродукти (газойль і мазут - Ред.), а від ціни газу на ринку. Досягти угоди за формулою і обсягами сторони так і не змогли, тому остаточне рішення затверджено судом самостійно.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв показав інфографіку про те, що виграла Україна у арбітражі.

 

Нові досьє

Подоляк Михайло. ДОСЬЄ

Шуфрич Нестор. 10 фактів із життя

Ігнатенко Олександр

Argentem Creek Partners

Argentem Creek Partners

Руденко Евгений

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko