Блоги

25 Вересня 2019
Загравання з Трампом не обіцяє Києву нічого хорошого
У США президента Трампа підозрюють у тиску на українського колегу Зеленського в зв'язку з розслідуванням стосовно Хантера Байдена, сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

Стенограма розмови, яку вимагають опублікувати в Вашингтоні, може поставити в незручне становище лідерів обох країн. Особливо на тлі президентських виборів в США, які мають відбутися восени 2020 року і в яких Байден-старший збирається брати участь.

Вся ця історія виглядає символічно, враховуючи той факт, що під час попередньої президентської кампанії в США розслідування НАБУ щодо Пола Манафорта, тодішнього керівника виборчого штабу кандидата-республіканця Трампа, змусили Манафорта піти у відставку.

Україною по Байдену?

20 вересня The Washington Post, посилаючись на свої джерела, повідомила про співробітника американської розвідки, який, як йшлось в публікації, подав офіційну скаргу своєму керівництву в зв'язку зі змістом телефонної розмови Трампа з неназваним іноземним лідером. Трохи згодом з'ясувалося, що цей лідер - Володимир Зеленський. Американська преса стверджує: президент США вимагав від українського колеги прискорити розслідування щодо Байдена-молодшого, який входив до ради директорів української газодобувної компанії Burisma.

Власником цієї компанії був Микола Злочевський, міністр екології в період президентства Віктора Януковича. Ексміністра генеральна прокуратура України звинувачувала в незаконному збагаченні. Щоправда, трохи згодом всі справи щодо Burisma були закриті, компанія погасила податкові борги, генпрокурор Віктор Шокін був відправлений у відставку (як стверджує адвокат Трампа Рудольф Джуліані - через розслідування справ Burisma), а ось історія з Байденом-молодшим залишилася.

І, схоже, її намагаються реанімувати перед президентськими виборами в США, де, як очікується, Джо Байден стане головним конкурентом Дональда Трампа. Україні ж в цій історії, ймовірно, відводиться роль постачальника компромату на колишнього віцепрезидента США. У разі публікації розшифровки телефонної розмови Трампа і Зеленського питання можуть виникнути не стільки до господаря Білого дому, а також і до президента України. Напевно, Трамп вів бесіду з позиції сили. Що він обіцяв Зеленському за прискорення розслідування проти Байдена-молодшого, ми рано чи пізно дізнаємося. Як і те, як поводився під час розмови український лідер.

Чи справді він був і залишається гарантом дотримання законності в своїй країні? Чи сказав він Трампу, що в Україні правоохоронні органи незалежні в своїх діях? Чи наполягав він на розслідуванні згідно з законом? Отримати відповіді на ці питання для українців так само важливо, як і для американців на питання, чи тиснув президент США на Зеленського, чи ні щодо справи Байдена-молодшого.

Між Клінтон і Трампом

Історія з сином Джо Байдена нагадала історію Пола Манафорта. Три роки тому, в розпал президентської кампанії в США, в Україні були опубліковані фрагменти з так званої "амбарної книги" Партії регіонів. У ній тодішній керівник виборчого штабу Трампа згадувався серед одержувачів готівки від соратників Віктора Януковича. В результаті Манафорт пішов у відставку, згодом за іншими звинуваченнями був засуджений в США на 7,5 року позбавлення волі, а сам Трамп сприйняв ту публікацію як гру Києва проти нього.

Тоді, на президентських виборах в США в 2016 році, влада в Києві особливо й не приховувала, що робить ставку на кандидатку від Демпартії Гілларі Клінтон. Українські міністри відкрито глузували в соцмережах над Трампом, президент Порошенко робив реверанси у бік Клінтон, а НАБУ, що за законом має перебувати поза політикою, розслідувало справу Манафорта (в результаті завершило нічим). Але офіційний Київ прорахувався. Клінтон вибори програла. І тодішній українській владі довелося докласти чимало зусиль для того, щоб згладити гострі кути у відносинах з новим господарем Білого дому.

Тепер Україна, як і три роки тому, намагається зробити свою ставку у великій політичній грі в США. Але зараз, після можливої розмови з Зеленським, чинного американського президента вже звинувачують, як висловився Джо Байден, в надмірному зловживанні владою. І зловживати нею Трампу, схоже, допомагає Зеленський. Або не допомагає? Мабуть, з огляду на можливості обох країн, це питання риторичне.

Чому мовчить Зеленський?

Після публікації в The Washington Post Дональд Трамп категорично спростував факт тиску на президента України. А Володимир Зеленський і далі відмовчується. Замість нього коментарі дає міністр закордонних справ Вадим Пристайко, який, звичайно ж, заперечує фaкт тиску на президента України. Він сам, як очікується, має зустрітися з Трампом в період з 23 по 26 вересня під час сесії Генасамблеї ООН.

Чому ж мовчить Зеленський? Якщо Трамп на нього не тиснув, чому про це не сказати публічно? Відсутність реакції президента України можна пояснити тільки одним - "друг Дональд" справді просив його про розслідування щодо Байдена-молодшого, і тепер Володимир Олександрович може потрапити в незручне становище, якщо запис розмови все ж буде опублікований.

Причетність України вчергове до скандалу, пов'язаного з президентською кампанією в США, навряд чи зміцнить позиції Києва в Вашингтоні. Виконання приватних прохань господаря Білого дому може зіпсувати українсько-американські відносини. І це повинен зрозуміти президент Зеленський. Йому треба, нарешті, вже припинити грати роль кіношного Голобородька. Тому що спроби сподобатися особисто Трампу в результаті будуть дуже дорого коштувати всій Україні.

Deutsche Welle

Нові досьє

Parimatch (Parimatch LLC)

Parimatch (ТОВ «Паріматч»)

Кацуба Олександр

Denis Gorbunenko

Горбуненко Денис Володимирович

Atayants Oleg Evgenyevich

Атаянц Олег Євгенович

Вадим Машуров. Все о карьере и бизнесе

Vadim Mashurov. All about career and business

Азовець Кирило Беркаль (Кірт): Війну з Росією ми ніколи не закінчимо, якщо не здобудемо у ній перемогу